Nederlandse industrie loopt voorop met adoptie Internet of Things
2812
post-template-default,single,single-post,postid-2812,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Nederlandse industrie loopt voorop met adoptie Internet of Things

Schermafbeelding 2016-02-05 om 09.07.32Zo’n 90 procent van de Nederlandse organisaties is op enige wijze bezig met het Internet of Things (IoT). 32 procent daarvan heeft een of meer toepassingen in productie. Dat blijkt uit het nationale onderzoek onder 420 organisaties met meer dan 100 medewerkers.

De industrie loopt niet verrassend voorop waarbij bedrijven met een IoT-budget gemiddeld genomen 2,5 miljoen euro besteden per organisatie per jaar. Het verbinden van dingen aan internet wordt vooral ingezet voor procesoptimalisatie en het verbeteren van de dienstverlening.

Slechts 10 procent van de organisaties geeft aan dat het Internet of Things wordt toegepast voor de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen. Ook zijn de meeste IoT-projecten nog nauwelijks volwassen. Niet meer dan 12 procent van de organisaties is in staat informatie uit te lezen, op afstand te besturen en zonder tussenkomst van mensen te handelen op basis van vergaarde informatie.

De helft van de productiebedrijven werkt al met een of meer IoT-oplossingen. Daarmee loopt de industrie ver voorop. Deze sector telt de meeste IoT-gebruikers. Het Internet der dingen wordt daar eveneens in relatief veel domeinen toegepast. Na de industrie volgt de handel en logistiek met 38 prolcebnt. Ook in de overige sectoren overstijgt het gebruik van IoT ruimschoots de 20 procent, meldt Sogeti.

56 procent van de organisaties geeft aan dat het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening het belangrijkste doel is van de inzet van het Internet of Things. Op de voet gevolgd door kostenverlaging binnen processen, met 48 procent.

Schermafbeelding 2016-02-05 om 09.07.15